Quantcast
Channel: Club de lectura de Ciència Biblioteca Les Corts Miquel Llongueras » cèl·lules mare
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4

Fitxa: Òrgans a la carta, de David Bueno

$
0
0
L’autor

David Bueno i Torrens

Actualment investigador i professor titular del Departament de Genètica a la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona (UB) des del 2000. Va realitzar estudis post-doctorals al Departament de Bioquímica a la Universitat d’Oxford al Regne Unit (1994-1996) després de llicenciar-se en biologia a la UB i realitzar el seu doctorat a la mateixa universitat.

La seva activitat investigadora és realment intensa i abasta el sistema nerviós central. Està treballant en tres grans línies de recerca. La primera de les quals rau en aspectes clau del desenvolupament del sistema nerviós central dels vertebrats, entre els quals s’inclou l’espècie humana. La segona línia d’investigació té a veure amb l’estudi de la proliferació de cèl·lules nervioses i l’estudi d’algunes malalties neurodegeneratives en adults i, finalment, en els embrions, el professor Bueno estudia com es distribueixen els fluids en els primers estadis de la formació del sistema nerviós embrionari.

En la seva vessant d’escriptor i divulgador científica, David Bueno és de l’opinió que “La ciència té un impacte cabdal en tots els aspectes de la nostra vida; per això l’accés a una cultura científica adequada als no especialistes ha de ser una prioritat. I cal comunicar-la en la llengua pròpia del  país”.

Órgans a la carta va merèixer una menció d’Honor al VII certamen Ciencia en Acción (Alcobendas, Madrid, 2006) dins la modalitat de
treballs de divulgació científica, en reconeixement al «rigor en els continguts i l’habilitat de l’autor per acostar als lectors temes tant actuals i difícils de tractar com el de les cèl·lules mare i el clonatge terapèutic», segons consta a l’acte emesa pel jurat.

Altres obres del mateix autor sobre difusió de la ciència són el recentment publicat Convivint amb transgènics (2008) i també un llibre anterior del qual n’és co-autor: Gens i genoma. El programa de la vida (2001).

Portada del llibre

L’obra i el tema objecte de l’assaig

La recerca en el camp de les cèl·lules mare embrionàries humanes i l’aplicació de les tècniques de clonatge han estat i són font de debat al nostre país. Preguntes al voltant de què són les cèl·lules mare, les possibilitats futures de curació de la diabetis o de malalties neurodegeneratives com ara el Parkinson i l’Alzheimer o, que és i quins usos es poden fer de la clonació terapèutica, i tot un seguit de malentesos que, a vegades les acompanyen, són les que intenta respondre i resoldre el llibre de David Bueno.

Tal i com expressa l’autor al pròleg, la seva intenció ha estat fer un llibre de divulgació que donés una visió científica i clara d’aquestes noves tècniques biomèdiques en totes les seves vessants.

Per tal d’aclarir aspectes científics clau,  aquest assaig va adreçat als ciutadans per tal que entenguin en què consisteix la recerca en aquests àmbits, quines són les expectatives de futur, i també les limitacions, tant tècniques com ètiques, avui en dia.

L’obra s’ha estructurat en tres blocs, que comprenen els antecedents de les cèl·lules mare, els fonaments i les idees bàsiques per tal de situar la recerca actual, les tècniques de clonatge en què es treballa al laboratori i, finalment, les reflexions ètiques i legals que aquesta recerca comporta amb el desig de contribuir a una millor comprensió del tema i a reduir, i a ser possible, eliminar tot un seguit de malentesos que solen aparèixer sovint quan la recerca científica toca l’espècie humana tant  de prop.

Més informació:

Animacions de cèl·lules mare en anglès i subtitulades en castellà: http://biosfera.bloc.cat/post/6100/161275

El País. 24-11-2008Médicos utilizan células madre de grasa abdominal para reconstruir la mama de mujeres con càncer. Es la primera vez que la terapia celular es aplicada a la cirugía plástica en España”.

http://www.elpais.com/articulo/sociedad/Medicos/utilizan/celulas/madre/grasa/abdominal/reconstruir/mama/mujeres/cancer/elpepusoc/20081124elpepusoc_4/Tes

Comparteix


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4

Latest Images

Trending Articles